Het Schrijversvak

Het begint allemaal met een woord. We spreken voor het eerst een woord, we schrijven voor het eerst een woord. Voor je het weet krijg je lessen in grammatica, in spelling. Worden woorden als ‘zinsontleding’ en ‘kerncitaten’ een onderdeel van je dagelijkse vocabulaire en verandert je kijk op taal volledig.

Lessen Nederlands. Ik vond ze vroeger leuk. Ik genoot ervan omdat het mij meer begrip bracht van de taal die ik bezigde. Al snel volgden vreemde talen zoals Duits, Frans en Engels. Maar zoals bij zoveel onderricht wat mensen volgen blijft er uiteindelijk in de dagelijkse praktijk buiten het leslokaal weinig van hangen. Er is meer begrip, wat basiszaken blijven gebezigd maar het overgrote deel pas je niet meer toe en de kennis zakt weg. Diep.

En dan begin je te schrijven.

Je rakelt kennis op, grijpt naar oude lesboeken (uit eigen boekenkast danwel bibliotheek) en zoekt naar nieuwe kennis. Want creatief schrijven gaat veel verder dan enkel de kennis van de Nederlandse taal. Hoe bouw je een verhaal op? Welke dichtvormen zijn er en welke schema’s volgen deze? Hoe geef je een karakter vorm? Deze en vele andere vragen komen op je pad. Je volgt wat lessen, zoekt in de bibliotheek naar meer gespecialiseerde boeken en schaft zelf de nodige boeken over het vak aan. En dan ga je toepassen. De eerste verhalen zijn zoals je begon met taal. Ruw, ongepolijst, opgesteld zonder begrip van het proces en de vorm. De opgedane kennis pas je toe, er komt meer opbouw, een verhaallijn en spanningsboog. Uiteindelijk heb je een basis onder de knie maar besef je ook meer en meer dat je er niet zomaar even bent. 

Schrijven is een vak. Een vak met regels, inhoudelijke kennis en vooral ook met ‘best practises’. Gelukkig zijn er genoeg mensen die met deze kennis meer kunnen dan enkel het toepassen van voorbeelden uit de praktijk. Die verrassend uit de hoek komen door de regels, de praktijkervaring, om te buigen naar een nog niet eerder gebruikt perspectief, schrijfvorm of taalgebruik. Dat houdt het spannend en levend. Maar als beginnend schrijver is het soms ook bijzonder drempelverhogend. Word je ooit zo goed als gevierde auteurs? Word je ooit zelf een gevierd auteur?

Is dat eigenlijk je doel wel?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven

Gelieve mijn rechten te respecteren.