Over mij

Walther Ligtvoet (Breda, 1969), schrijver en dichter.

Toen ik een jaar of twintig was bezat ik een zwart boekje. Het lag altijd op mijn salontafel. Niet enkel voor mijzelf maar voor iedereen die het wilde te vullen met teksten, spreuken, kleine gedichtjes, oneliners en uitgeschreven frustraties. Sommige door mij neergepende woorden waren echte pareltjes zoals ‘Liefde is een avontuur en ik ben avonturier’ of ‘Liefde maakt blind, als blinde leef ik voort.’

Ja.. ik was toen al een erg succesvol schrijver en dichter. 😉

In die tijd schreef ik ook de gedichten ‘Herinneringen‘ die elders op deze site te vinden is en ‘Mijn naam’. Mijn eerste pogingen tot serieuzer werk. Daarna raakte het boekje zoek. Jarenlang was het weg tot ik het een aantal jaren geleden terugvond. Ik bladerde het eens door en ineens was ik weer terug in die beginjaren ’90. De sfeer, de muziek. Maar ook de herinneringen waarvan ik niet meer wist dat ik ze nog had. Mooie herinneringen, verdrietige herinneringen en ook zwarte herinneringen, momenten in mijn leven die ik het liefst zou hebben weggesneden uit het deel van mijn hersenen waar herinneringen liggen opgeslagen.

Toen wist ik nog niet zo goed wat ik er mee aanmoest. Schrijven of dichten stond niet op mijn netvlies want ik vond mijzelf te oud en te onervaren om daar nog mee te starten en als hobby vond ik het maar niets. Maar weggooien kon ik het boekje ook niet. Het maakte wel wat los. Ik denk ook dat dat het moment is geweest waarop het zaadje dat zovele jaren geleden was geplant is gaan groeien. En het groeit nog steeds. Ik heb op dat vlak wel een passie gevonden maar ik heb geen idee of die passie uit gaat groeien tot iets groters dan wat het nu is of dat het gewoon zo blijft of misschien zelfs verdwijnt, vervaagt door het fel brandend vuur van een nieuwe passie. Ik hoop uiteraard op het groeipad want geschreven en gedrukte woorden zijn voor mij eigenlijk altijd waardevol gebleven. Vooral die woorden die tezamen nieuwe werelden oproepen waarin ik mag rondwaren in de verhalen van begenadigde vertellers, woordkunstenaars die mij meevoeren op hun reizen.

Ik oefen mij net zo lang tot ook ik een woordkunstenaar ben. Tot mijn verhalen anderen wegvoeren van de dagelijkse realiteit, de dagelijkse sleur. Tot mijn woorden emoties oproepen die geleefd worden, gevoeld worden tot in de kern van de ziel. Het is geen makkelijke weg want met elk stukje tekst geef ik iets van mijzelf bloot. Een goed verstaander zal mij door en door leren kennen. Een beangstigend beeld maar ook fascinerend.

Dat zwarte boekje is sindsdien volgeschreven en opgevolgd door een nieuw boekje die op zijn beurt weer opvolgers kennen zal. En wat ik opteken beland voor een deel weer op deze site. Ongepolijst en nog niet het eindresultaat zoals ik het graag zou zien maar wel steeds beter en makkelijker. Een ingeslagen weg die mij voert naar onbekende oorden. Een levensreis waarvan ik nooit had gedacht die ooit te ondernemen. Een reis waar ik jullie als lezer graag meeneem.

Ik wens jullie dan ook veel plezier bij het lezen van mijn hersenspinsels op deze site. Laat een berichtje achter als je geraakt of vermaakt bent. Ik stel dat zeer op prijs. Hiertoe is er de mogelijk tot reageren onder elk bericht of neem contact met me op via het contactformulier hieronder.

Terug naar boven