Etentjes

Etentjes. Ik geniet ervan. Gezellig thuis met vrienden of familie eten en kletsen. Het heeft iets intiems. Je bespreekt van alles. Van relatieperikelen tot toekomstdromen, van vakinhoudelijke zaken tot de vrije tijdsbesteding die je het liefst zou doen.
In tijden als deze waarin het economisch minder gaat is het de goedkoopste manier om elkaar te vermaken. De laatste decennia was deze vorm van elkaar vermaken veranderd naar tijd doorbrengen in restaurants, vreetschuren en bars. Kan ook gezellig zijn maar meestal is het een slap aftreksel van wat je in een thuissituatie kunt creëren. Echt openhartig praten kun je er meestal niet omdat je meerdere toehoorders hebt of de muziek alles overstemt. Je hebt thuis alleen je eigen familie of vrienden om je heen en je hoeft geen rekening te houden met de andere tafels (voor zover je dat al zou doen). Gelukkig is het thuis etentjes organiseren weer in ere hersteld.

Gezamenlijk eten is een sociale gebeurtenis. Een aspect welke naar mijn bescheiden mening, onderbelicht is. Het versterkt de onderlinge banden. Of je nu met je geliefde een romantisch diner hebt of met familie of vriendenclub gezellig de avond doorbrengt. Het maakt de banden hechter en het levert soms echt de meest plezierige avonden op.

Vooral als er alcohol aan te pas komt.

In het geval van een romantisch diner met je geliefde kun je de meest mooie creaties op tafel zetten, de meest verrassende gerechten maken. Je wil je kookkunsten laten zien. Laten merken dat je een keukenprins of keukenprinses bent. Een geschikte partner als het ware. Liefde gaat door de maag niet?
Maar bij familie en vriendenclubs is dat culinaire naar mijn mening niet echt nodig, alhoewel dat ook leuk kan zijn natuurlijk. Nee. Gewoon, Bourgondisch, tafelen. Voedsel is naar mijn mening ondergeschikt tijdens dat soort avondjes. Het moet goed, eerlijk en lekker voedsel zijn (en, in sommige gevallen, veel, is mij ooit verteld door wat vrienden). Het is het gezelschap waar het om draait. De lol, het plezier, de verhalen. En de discussies. Oh heerlijk. Niet de verhitte debatten en oraties of ruzies. Maar gewoon de discussies waarbij eenieder oor heeft voor de argumenten van de ander. Of het nu gaat om voetbal, vaktechnische zaken of politiek. Het levert de leukste avonden op.

Etentjes. Ik hou ervan.

Misschien daarom ook die noodzaak voor een FitBit ;-).

 

2 reacties

  1. Nelleke

    Ha Walther,
    helemaal mee eens wat je hier schrijft. Alleen die alcohol hoeft er van mij niet bij. Wil je het eens wagen, een etentje in Deventer met een prima kok, met een minimum aan alcohol? Je bent welkom! En wij zorgen voor nog een paar interessante gasten! (alleen de kok weet dit nog niet 🙂 – maar is er altijd voor in!
    Nelleke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven

Gelieve mijn rechten te respecteren.