Gehoord in De Huiskamer: Digitale nomade

Laatst zat ik in De Huiskamer en er zat vlak naast mij een professionele nomade te werken. Ik had er hem al wel vaker gezien. Een accountmanager of verkoper als ik het wel heb. Gezien het soort gesprekken iemand die alarmsystemen aan de man brengt. Ergens best triest dat iets dergelijks nodig is tegenwoordig. Alarmsystemen om jezelf veilig te voelen, om je persoonlijke bezittingen te kunnen behouden. Het aantal inbraken en huisovervallen lijken toe te nemen dus ik begrijp het wel maar fijn is anders. En, heel eerlijk, ook ik heb een vorm van inbraakbeveiliging geïnstalleerd.

Maar het viel mij vooral op dat dit soort gesprekken in alle openheid werden gevoerd en ook het scherm van de laptop gewoon af te lezen viel. De normale privacy is al aardig in het geding maar naast dat zijn dus de gegevens te achterhalen van de betreffende persoon en aan de hand van het gesprek is te achterhalen of er al een systeem aanwezig is en zo ja, wat voor systeem. Voor criminelen dus interessant.

Ik kan mij zo voorstellen dat deze nomade niet de enige is. Nou ja, ik weet dat wel zeker. Ik ben zelf ook een digitale nomade en werk op allerlei plekken maar mijn tegenwoordige werk is dan ook wat minder gevoelig en eigenlijk alleen maar interessant voor mensen die mijn verhalen of gedichten vóór publicatie zouden willen lezen (dat zullen er dan niet zo heel veel zijn vermoed ik). Ik vraag mij af of er regels zijn bij organisaties over waar en hoe je buitenshuis aan het werk mag en wat voor soort werkzaamheden dat dan mogen zijn. Ik weet dat deze wel bij bank- en verzekeringsmaatschappijen en in de zorg aanwezig zijn (wat niet wil zeggen dat ze nageleefd worden) maar elders? Het lijkt mij best prettig dat bepaalde informatie niet wijd bekend wordt of dat persoonlijke gegevens in ieder geval beschermd zijn.

Ach, misschien is daar ook een beveiliging voor te koop. Volgende keer zal ik het eens vragen bij die accountmanager.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven

Gelieve mijn rechten te respecteren.