Nieuws!

Het is woensdag 6 maart 2019. Nederland is in de ban van de scheiding van Wesley Sneijder en zijn Yolanthe. Het land houdt de adem in want een koppel gaat uit elkaar. ‘Ik heb het verknald’ is de uitleg. En daar moeten wij, het gepeupel, het mee doen.

Elders zijn mensen op de vlucht voor geweld, natuurrampen of armoede. Worden mensen slachtoffer van misdrijven, raakt bekend dat een politicus corrupt is, worden straffen uitgedeeld aan criminelen met of zonder witte boord. De wereld slaapt of draait door, al naar gelang in welk deel van de wereld het zich afspeelt. Mensen raken onderling verdeeld in een samenleving die meer en meer onder druk komt te staan. Druk om te presteren, druk om te verdienen, druk om aan de sociale standing te voldoen waarin men zich bevindt. Alles om te voorkomen dat we op de sociale ladder een stap (of meer) naar beneden moeten doen.

En eigenlijk hebben we maar één keuze. Namelijk de keuze om mens te zijn. Mens in een wereld die veranderd. Opwarming is een feit (al valt over de oorzaak nog veel te twisten blijkens de sociale media en politici). De groei van de wereldbevolking is een feit. En het is een feit dat we steeds eerder de grens bereiken waarop de aarde ons kan voorzien van voedsel alvorens het zich moet gaan herstellen. Al is dat feit betwistbaar. De overconsumptie in het rijkere deel van de wereld neemt zulke vormen aan dat het afval bestaande uit teveel geproduceerd of niet geconsumeerd voedsel een steeds groter deel vormt van dat wat wij weggooien. Niemand die nog kliekjes wil eten. Niemand die een ‘misvormde’ wortel wenst of een te kleine vrucht. En we gooien daarmee zoveel weg dat de rest van de wereld zich ermee zou kunnen voeden.

De eens betrouwbare bronnen van nieuws, de ‘Mainstream Media’ oftewel de gevestigde nieuwsleveranciers, zoeken zich suf naar formats en ‘scoops’ om elkaar de loef af te steken in de gunst van de, in steeds groter getale, vertrekkende kijker of lezer. Daarbij een fout niet meer corrigerend, de achtergronden nauwelijks meer controlerend en de waarheid niet langer leidend. Een mening is blijkens de nieuwe waarheid immers een feit en feiten zijn daardoor ook niet anders meer dan een mening. En daarover mag men verschillen.

Meer en meer mensen keren reguliere nieuwsbronnen de rug toe. Op sociale media en op het wereldwijde web nemen discutabele nieuwsbronnen een vlucht en desinformatie is wijdverspreid. Zodanig zelfs dat wetenschappers en andere mensen, die wel wat zinnigs te melden hebben en die wel goed onderbouwde verhalen bieden, worden verguisd.

Wat rest is het verdriet om het stukgelopen huwelijk van het droompaar Wesley en Yolanthe.

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven

Gelieve mijn rechten te respecteren.