Religie

Ik hoor de laatste paar jaar weer heel veel over religie. Ik heb lang geprobeerd het te negeren maar ik merk dat het steeds moeilijker wordt. De Christelijke normen en waarden weer terug en de Islam eruit en dat soort geneuzel. Op zo’n moment vraag ik me dan af waarom. Al jaren laat men religie links liggen in Nederland. Niet vanwege de “opmars” van de Islam of andere geloven, nee, vanwege redenen die werkelijk zo negatief zijn richting het Christelijke geloof dat ik me afvraag waarom men dan toch zo nodig aan die normen en waarden ervan vast wil houden. Ik hoor veelvuldig woorden en uitdrukkingen als “kindermisbruik”, “anti gay”, “passé” en “niet van deze tijd” voorbij komen. Dat geldt dan toch ook voor de normen en waarden ervan?

Niet dat het mij nu zoveel uitmaakt. Geloof is wat ieder voor zich ervan maakt denk ik. Ik ben niet anti geloof overigens. Ik geloof ook op mijn manier. Maar of je mijn God nu Allah, Boeddha, Jahweh, Jehovah, Shivah of eender welke naam ook noemt, het is naar mijn mening één en dezelfde. Het is toch vreemd dat de geografie grotendeels bepaald welk geloof je aanhangt? Word je geboren in het overwegend Islamitisch Midden-Oosten dan ben je Moslim, word je geboren in het overwegend Christelijke Europa dan ben je Christen. Heb je het geluk het levenslicht te zien in India dan is de kans groot dat je Hindoe bent enzovoorts.

Mijn normen en waarden komen niet van een heilig boek. Ook al zullen veel ervan overeenkomen met wat er in deze boeken staat.

Wat ik echt belangrijk vindt staat in het handvest van de Rechten van de Mens. Deze rechten zijn onvervreemdbaar ongeacht je afkomst, je geloof, je sociale status. Helaas zijn er deze dagen maar weinig mensen die deze rechten erkennen of herkennen. Oorlogen gevoed door godsdienstwaanzinnigen aan iedere kant. Beoefenaars van de Vrijheid van Meningsuiting (één van de Rechten van de Mens) die deze vrijheid misbruiken om een ander te schofferen, te beledigen of te kleineren. Soms hele groepen tegelijk. Bedrijven die zich boven alle rechten lijken te plaatsen en de mens enkel zien als grondstof, als productiemiddel. Het gaat werkelijk nergens over.

De mens is zijn eigen grootste vijand. Dat blijkt telkens weer. Nu lijkt het alsof ik de hoop heb opgegeven maar dat is niet zo. Ik hoop nog steeds. Geloof nog steeds. Maar ik heb niet het gevoel ergens bij te moeten horen, een bepaalde religie te moeten volgen. Ik kan namelijk door de bomen het bos niet meer zien. Elke religie heeft honderden andere stromingen, groot en klein. En allemaal claimen ze het ware geloof uit te dragen. Nou.. begin dan eerst maar eens met het navolgen van de meeste van de geboden en regels uit de vele heilige boeken. Heb je naaste lief, wees barmhartig, neem geen wapens op, ben eerlijk, vergeef.

Niet voor een ander. Maar voor jezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven

Gelieve mijn rechten te respecteren.