Wie zijn mijn voorbeelden?

Ik schrijf nu al een tijdje over wat ik wil schrijven, hoe ik schrijf, dat ik schrijf, wat ik nu schrijf.. maar zelden over de voorbeelden uit mijn leven (of eerlijk gezegd, nooit).

Ik lees graag, dat moge geen vreemd verschijnsel zijn. Als je mijn huis ziet, het ligt er vol boeken. En er staan aardig wat boekenkasten. Maar ik leen ook graag bij de bibliotheek. Ik lees eigenlijk veel en van alles.

Ik lees de nodige werken van grote schrijvers, van onbekendere schrijvers en van schrijvers van wie ik nog nooit heb gehoord (nu is dat niet zo heel erg vreemd want zoveel schrijvers ken ik nu ook weer niet). Maar boeken die ik regelmatig teruglees, weer naar reik als ik een boek wil lezen zijn er ook.

Werken van schrijvers als Louis Couperus (bekend van Eline Vere, Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan of De boeken der kleine zielen) lees ik graag. Eigenlijk verslind ik die. Ik moet er wel voor in de stemming zijn, dat dan weer wel. Zijn werken beschrijven toch voornamelijk de wereld zoals die was zo rond de eeuwwisseling van de 19e naar de 20e eeuw. Maar ik vind ze vaak subliem geschreven. Ik lees ook graag werken van Maarten het Hart (o.a. Een vlucht regenwulpen en Onder de Korenmaat) of Multatuli (Max Havelaar). Werken die ik kan waarderen.

Maar ik beperk me niet tot romans. Ik lees graag ander werk. Werk van Isaac Asimov bijvoorbeeld (bekend van The foundation trilogie, The Caves of Steel of I Robot) en daarnaast werk van Tolkiën (Lord of the Rings uiteraard als bekendste werk van hem) maar ook recentere auteurs zoals J.K. Rowling (voor de mensen die onder een steen leefden: Harry Potter) of de Discworld reeks van Terry Pratchett (ik zou willen dat ik die man zijn humor had). Werk van R.A. Salvatore (The Icewind Dale trilogie of Paths of Darkness) kan mij ook bekoren. Dan Brown (Da Vinci Code anyone?).

Dichtbundels van diverse dichters zijn ook heerlijk leesvoer uiteraard. Ik pak graag de bundels van Remco Campert, Judith Herzberg of De Genestet en Rodenbach of werk van recentere dichters als Ingmar Heytze of Gijs ter Haar. Evenals verzamelbundels van gedichten en korte verhalen. Verzamelde werken van grootheden als Shakespeare zijn ook in mijn boekenkast te vinden. En zelfs die van markies De Sade.

Of non-fictie. De reisverhalen van Louis Couperus, de verslagen van de motorritten door de gehele wereld van Ewan McGregor en Charlie Boorman. Of A short history of nearly everything van Bill Bryson. Informatieve boeken van Govert Schilling (astronomie is best interessant) of.. en.. maar ook.. en uiteraard…

Nou ja.. jullie krijgen wel een beeld van me denk ik.. Omnivoor. Ik lees alles.

Maar hoe kan het ook anders. Het dient als voedsel voor mijn brein. Voeding om te groeien als mens. Om te groeien in mijn gekozen vak.

Wat lezen jullie graag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven

Gelieve mijn rechten te respecteren.