Gehoord in De Huiskamer: De oorspronkelijke vulling van de oliebol

Zittend aan de stamtafel in De Huiskamer (van bakkerij Vonk-Asmus) en genietend van een kop koffie wordt mij een “proef”oliebol aangeboden. Daar zeg ik geen nee tegen natuurlijk, kan ik eens proeven of ze lekker zijn en of ik er dus een aantal van zou willen bestellen voor oudjaar. Het is ook letterlijk een “proef”oliebol. Proeven of het smaakt maar ook kijken of het deeg van de juiste kwaliteit is en of de pannen goed staan afgesteld.

Het toeval wil dat een vriend van me een Facebook post plaatst over oliebollen (met krenten, is een belangrijk detail) en ik reageerde daar natuurlijk op. Al snel komt er een reactie op FB dat oliebollen van origine zonder krenten gemaakt behoort te worden. Intussen was Leo (de vriend) aangeschoven en door die post en reactie ging het gesprek aan de stamtafel met het personeel al snel over op de intellectuele discussie waarom dat zo zou zijn. Tja.. wat doe je dan….. ik pak de telefoon, surf naar Wikipedia en zoek uit waar de oliebol vandaan komt en of deze nu wel of niet met krenten gemaakt behoort te worden.

Er staat geen uitsluitsel in het Wikipedia artikel anders dan dat de oliebol zijn oorsprong vindt in oude gebruiken en dat deze zowel zonder als met vulling genuttigd kan worden en afhankelijk van de streek ook als zodanig gemaakt worden. Dus…. dat jullie het even weten.

Mij boeit het niet of ze oorspronkelijk met of zonder vulling behoren te zijn en als het met vulling is, waar deze dan uit zou moeten bestaan (rozijnen, krenten, appel, room, sukade, gedroogde vruchten) zolang ze maar smaken. En dat doen ze.. dus proef geslaagd, ik heb er vijf besteld.. Gemengd.. Gewoon.. Omdat het kan..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven

Gelieve mijn rechten te respecteren.