Filosofie van de koude grond

We leven in een wereld die steeds meer wordt uitgeplozen door wetenschappers en filosofen. Wijsgeren die de wereld duiden in al haar facetten. Soms tegenstrijdig aan elkaar, soms tegenstrijdig met mijn eigen waarneming. Een wereld zo complex dat ik me afvraag waarom de mensheid het zover heeft laten komen. Politiek en techniek bepalen onze toekomst meer en meer. En met studie, nieuwsgierigheid en oplettendheid komt begrip. Begrip van een wereld, een wereld waarin ik leef, maar een wereld die ik afwijs.

Ik schep liever mijn eigen wereld. Hoe ingewikkeld die ook is. Een wereld waar alles open ligt, waar nog zaken te ontginnen zijn, te ontdekken zijn. Leven, verdeeld over diverse schijven. Een werkleven, een liefdesleven, een schrijversleven, een intern leven en een extern leven. Een rijk leven. Rijk aan ervaring. Maar ook een wereld die soms ingewikkelder is dan die waar ik in leef en soms zo fijntjes, zo breekbaar. Maar een wereld waar politiek en techniek hun plaats kennen, ondergeschikt.

 

 

Wijsheden bijeen geschraapt

door studie en leven

weerleggen elke bewering

laten zekerheden twijfelen

aan verleden en heden

om over de toekomst

nog maar te zwijgen

 

Hoe duid ik een wereld

door mijzelf geschapen

vormgegeven naar eigen inzicht

geclassificeerd en gerubriceerd

terwijl mijn ziel wordt gefileerd

door wijsgeren en wetenschappers

 

Subjectieve waarneming

vervaagt het beeld van wat was

een nieuwe werkelijkheid

krijgt de vorm die ik verkies

en vervangt een wereld

die ik begreep

 

(walther ligtvoet 3 maart 2018)

Een reactie

  1. Indoctrinatie
    Controversieel is een autorijdende industriëel die klimaatbeheersing predikt en zonder blikken of blozen de kont likt van de man met de kleine voetstap. Dit is géén grap, maar meer een handicap van ‘ik heb’.
    Het door gewenning niet kunnen loslaten, maar met praten en oeverloos overtuigen zorgen dat mensen buigen voor de redevoering, om blindelings te volgen en de gevolgen te kunnen projecteren op die industriëel die doet leren zijn imago te eren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven

Gelieve mijn rechten te respecteren.