Ik kan vliegen

Mooie titel hè? Nou, ik kan niet vliegen dus die titel slaat niet op mij. Maar iemand anders die ik ken kan wel vliegen. Jeroen Komen, iemand uit mijn vriendenkring, is piloot. Van hem zijn dan ook deze woorden. Het is ook de titel van zijn boek en deze blogpost is dan ook een boekbespreking of sorts.

Jeroen is een self made persoon. Hij startte in zijn studententijd een eigen bedrijfje, Knoworries, en maakte dat tot een redelijk succes. Maar zoals vaak met mensen die van de grond af aan iets opbouwen ging bij hem wat kriebelen. Opbouwen is één ding, continueren een ander. Hij begon te reizen, haalde zijn vliegbrevet en merkte dat het bedrijf ook zonder hem goed draaide. Hij was dus eigenlijk niet meer nodig en hij besloot zijn bedrijf te verkopen en wat nieuws te gaan starten. Wat, dat wist hij nog niet maar het zou vast wel goed komen. In het begin van de crisis is het echter niet zo gemakkelijk om een nieuwe onderneming op te gaan bouwen. Tijdens één van zijn vliegreizen met een gehuurd toestel brengt een passagier hem op het idee om een eigen toestel aan te schaffen. Niet geheel wat hij voor ogen had gezien zijn levenswijze en filosofie maar uiteindelijk doet hij het toch.

En dan begint zijn avontuur pas echt.

Omdat het hebben van een eigen toestel niet zo goedkoop is besluit hij om er goed gebruik van te maken. Immers, hoe meer je vliegt, hoe goedkoper het toestel wordt per uur. Een andere les die hij had geleerd van iemand is dat sommige zaken gewoon niet per uur berekend moeten worden maar dat je gewoon ook waarde kunt halen uit het feit dat je 24 uur per dag beseft dat je een vliegtuig tot je beschikking hebt. En er ook gebruik van kunt maken.

Hij vliegt dwars door Europa heen en maakt intussen tijdens de vluchten de mooiste luchtfoto’s. Hij beleeft een jongensdroom. Deze jongensdroom deelt hij met ons in de vorm van het boek “Ik kan vliegen”. In dit boek beschrijft hij op een openhartige manier zijn vele vliegavonturen, sommige gevaarlijk, en deelt hij een groot aantal van de door hem gemaakte luchtfoto’s met ons. Dit alles gelardeerd met stukjes informatie over het vliegen zelf, techniek, regels en leuke anekdotes over zijn medepassagiers en de vele belevenissen op de grond.

Een mooi boek. Vermakelijk, leerzaam en inspirerend.

Jeroen laat zien dat vrijheid, ook absolute vrijheid, baat heeft bij regels en kaders. Soms zijn ze nodig om jezelf te beschermen tegen gevaar, soms om zaken in goede banen te leiden zodat er voor iedereen duidelijkheid is en soms omdat het gewoon ook natuurlijk kan zijn. Zijn foto’s laten zien dat er zelfs in de chaos van de natuur een zekere vorm van orde is. Niet altijd recht en strak zoals wij mensen gewend zijn maar het is er wel. Deze les deelt hij met ons. Daarnaast inspireert het boek mij om mijn eigen dromen na te jagen. Een van mijn dromen, schrijven, beleef ik nu. En hopelijk blijft dat ook wel zo. Andere dromen zijn nog in de maak. Ik sta pas aan het begin van mijn eigen reis.

Mocht je ooit in de lucht of op de grond een klein toestel met als callsign PH-CBO zien, zwaai dan vriendelijk naar de piloot.

Het boek kun je verkrijgen via de boekhandel maar ik zou je willen aanraden om hem bij Jeroen zelf aan te schaffen. Dan ziet hij iets meer terug van zijn moeite. Je kunt het boek verkrijgen in zijn shop op de site  www.ikkanvliegen.nl

Gegevens van het boek:

Titel: Ik kan vliegen
Auteur: Jeroen Komen
ISBN: 978-94-026-0151-0
Uitgever: www.aerialmediacom.nl

Ik-kan-vliegen-3d-groter-600x600

 

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven

Gelieve mijn rechten te respecteren.