FabLab Breda

Ik heb vorige maand het genoegen mogen smaken om een aantal leden van een vereniging waarvan ik lid ben te laten kennismaken met het fenomeen FabLab bij het FabLab Breda. Een FabLab is een locatie waar mensen terecht kunnen als ze bijvoorbeeld een ontwerp willen realiseren voor een technisch project, een kunstwerk of gewoon om te knutselen. In een FabLab kun je digitale hulpmiddelen vinden waarmee je iets dergelijks kunt realiseren. Denk hierbij aan 3D printers, lasersnijders en CNC freesmachines. Maar ook soldeerbouten, stickersnijders en uiteraard computers waar de benodigde software opstaat. Voor zover dat nodig is, want hopelijk heb je zelf een laptop waarop je het een en ander hebt staan. Ook kun je er terecht als bedrijf als je iets nodig hebt voor fast prototyping. Je ontwerp snel uitwerken tot een model? Dat kun je daar perfect doen. Veel FabLab’s leven daar ook van. Naast het geven van workshops en natuurlijk ook het soort rondleidingen zoals ik die heb geregeld voor die vereniging.

Ik kreeg al snel een tip om eens te kijken of ik één van mijn gedichten met de lasersnijder uit kon werken. Dat heb ik dus ook gedaan. Ik heb het gedicht “Herinneringen” laten graveren op een slide board (waar ook herinneringen aan zitten).

Herinneringen_slideboard

De letters zijn gegraveerd door de lasersnijder 2 maal eroverheen te laten gaan op een vrij lage stand. Een paar millimeter hout is zo weggebrand en de letters zijn dus ook echt voelbaar.

In de toekomst wil ik nog veel meer doen met mijn schrijfsels en die laser snijder. Maar eerst wat zaken goed uitwerken. Ik dacht aan een haiku en daar dan de letters laten uitsnijden uit een stuk board en deze letters dan los bevestigen op iets anders of rechtstreeks op de muur. Misschien ook iets met de 3D printer maar daar ben ik nog niet geheel over uit.

Ik vind het leuk om te merken hoe zeer de creativiteit van schrijven tot uiting kan komen met dit soort middelen. FabLabs is al een domein van veel kunstenaars die hun ideeën voor kunst eerst met een 3D printer uitwerken of hun kunst met behulp van een lasersnijder maken (er zijn echt legio voorbeelden te vinden op het internet, zoek maar eens op wood artworks by Martin Tomsky) maar mijn literaire aspiraties kunnen hier dus ook een uitingsvorm in krijgen. En dat is juist heel erg leuk voor iemand die van al dit soort zaken houdt. Ik ben nu eenmaal een veelzijdig persoon en als ik zaken kan combineren dan is dat juist een erg mooi pluspunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven

Gelieve mijn rechten te respecteren.