“Uit stof zijt gij geboren en tot stof zult gij wederkeren”

Een week geleden bereikte mij het droevige nieuws dat schrijver en dichter Pierre Maréchal was overleden. Pierre, een schrijver en dichter uit Eindhoven, was één van de oprichters en voorzitter van de Poëzieclub Eindhoven waar ik een aantal keren op het podium heb gestaan.

Regelmatig heb ik met Pierre korte gesprekken gevoerd. Over poëzie, over dichters, over de rijke culturele en literaire geschiedenis van Eindhoven en de wijde omstreken. Pierre was een wandelende encyclopedie. Hij kon overal over vertellen. Soms moest je hem afremmen als er weer een uitweiding kwam over de locatie waar we zaten (zoals Café ‘t Rozenknopje) of tijdens één van zijn voordrachten (“let op de tijd Pierre!”) omdat het anders een zeer lang gesprek zou worden danwel voordracht. Om woorden zat hij niet verlegen. Eerlijk gezegd zou ik hem nu misschien niet weer onderbreken denk ik.

Controverse was, hoe kan het ook anders in deze wereld, geen onbekende voor Pierre. Uitgesproken meningen wilden nog wel eens stuiten op onbegrip of gewoon verkeerd vallen. Maar voor zover ik kon inschatten was het altijd vanwege een bepaalde interesse of een, al dan niet misplaatst, gevoel van vaderlijk advies. Hij had het beste voor met anderen, al zagen die anderen dat regelmatig anders. Oprecht als hij was. Misschien niet altijd even tactvol gebracht. Maar nooit met de bedoeling polemiek te veroorzaken. Ik geloof oprecht dat hij nooit handelde met kwaad in de zin.

Pierre was ook een verwoed verzamelaar van literair werk. Lokaal, Brabants en veel poëzie. Als ik wat uitbracht (bundel, zelf gemaakte boekjes of vlugschriften etc.) wilde hij er graag een exemplaar van ontvangen. Niet dat hij specifiek fan was maar gewoon voor de verzameling. Nee.. verzameling doet geen recht aan wat hij wilde doen. Archief is een beter woord. Van iedere dichter, iedere schrijver die hij ontmoette wilde hij werk hebben. Ik heb nooit gevraagd hoe omvangrijk zijn archief is maar ik kan me zo voorstellen dat het een flink aantal meters in beslag neemt.

Pierre was een markant man. Ik kan hem enkel gedenken in woorden. Zoals inmiddels al velen hebben gedaan:

je plotselinge vertrek van dit aardse

leidt tot onbegrip, tot ongeloof

tot zelfreflectie en het binnenwaartse

er is geen mogelijkheid meer tot gesprek

al is er aan stof geen gebrek

maar er is helaas geen brug

die de grenzen overspant

van hier naar hiernamaals

en eenmaal daar aanbeland

is er geen weg meer terug

(walther ligtvoet 29 juli 2018)

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven

Gelieve mijn rechten te respecteren.